Проблем като климатичната криза никоя отделна държава не може да преодолее,

...
Проблем като климатичната криза никоя отделна държава не може да преодолее,
Коментари Харесай

Джоди-Ан от младежкото Г-20: Никоя държава не може сама да преодолее проблемите с климата

Проблем като климатичната криза никоя обособена страна не може да преодолее, всички би трябвало да действаме дружно. И в процеса би трябвало да се вслушваме в гласовете на младежите.

Това заяви в особено изявление за Euronews Bulgaria Джоди-Ан, канадка от китайски произход, която живее в Лондон и работи като анализатор по политиката за климата към Организация на обединените нации.

Джод-Ан е една от малцината делегати на младежкото Г-20. Тя е на 24. Завършва бакалавърска степен по интернационалните връзки с високо отличие от Kenyon College в Охайо. Притежава магистърска степен по проучвания на развиването от университета в Кеймбридж.

 

Тази година имах удоволствието да бъда един от четиримата канадски юношески делегати на G20 и по-конкретно преговарях по тематиката, обвързвана с климата и околната среда, устойчивостта и това да отавим планета, годна за живеене. През юли всички юношески делегати на Г-20 се събраха в Джакарта, Индонезия, за финалните договаряния за окончателното официално съобщение на YОUTH 20 (ЮТ20). Щастлива съм да споделя, че официалното съобщение на Y20 беше признато и постигнахме консенсус. И беше изпратено до президентството на Г-20 и другите заинтригувани групи.

Как мислите, успяхте ли да накарате водачите на 20те да чуят младежките страхове за климата и бъдещето ни?

Това е в действителност страховит въпрос, мисля, че отговорът ми ще бъде, че е прекомерно рано да се реши, тъй като занапред ще забележим процесите и резултатите от срещата на върха на водачите. Но мисля, че успяхме като юношески делегати, постигайки консенсус - това е нещо, което на равнище водачи на Г-20 тази година се счита за безусловно невероятно на доста равнища. Постигнахме консенсус по отношение на признаването на сериозността на съответни проблеми и дейностите, които са нужни за оправянето с тях. И младежите съумяха да приказват с един групов глас по отношение на обстоятелството, че доста от световните провокации през днешния ден, като изменението на климата, безработицата, цифровата промяна и включването на многообразието, са проблеми сред поколенията, върху които младежите ще бъдат най-засегнати. 14:30 Така че, мисля, че го направихме сполучливо и накарахме водачите на Г-20 да ни чуят по този въпрос, дали те ще се вслушат в нас, дали ще одобряват нашите рекомендации, мисля, че ще разберем доста скоро с резултата от Среща на водачите на Г-20.

През последните 13 години младежите вземат участие в формалните процеси на Групата на 20 посредством Youth 20. Те показват погледа на идващото генерации за това кои в действителност са най-важните тематики през днешния ден. И дали политиците осъзнават какъв е дневния ред на идващото потомство.

Всъщност, в този момент, когато приказваме за Г-20, ние приказваме единствено за връзките сред Съединени американски щати и Китай и Русия и Украйна, мислите ли, че в този момент в Г-20 твърдата политика измества дневния ред?

Мисля, първо, че политиката за климата и политиката, обвързвана с изменението на климата, също би трябвало да се преглеждат като една от сериозните политически тематики. Защото неналичието на самопризнание за проблемите с изменението на климата е значително повода за рецесията, която виждаме през днешния ден. Знаем, че изменението на климата има голямо влияние върху финансовата непоклатимост, върху паричните политики и други въпроси като общественото тъждество, които се преглеждат като някаква твърда политика.

Така че, когато приказвам за връзките сред Съединени американски щати и Китай от позиция на интернационалната климатична политика, ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Китай е неефикасно и разсейващо за постигането на прогрес по световните климатични цели.

Знаем, че двустранните връзки сред Съединени американски щати и Китай бяха от решаващо значение и договарянията за Парижкото съглашение и някои от резултатите от COP26 предходната година...

Мисля, че това, което в този момент е обезпокоително, е, че ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Китай може да се употребява от други държавни управления, без значение дали са в Г-20 или не, и тези спорове ще имат вълнообразен резултат върху забавянето на климатичните реакции като цяло.

Според Джоди-Ан политиците през днешния ден гледат прекомерно краткосрочно и са фокусирани единствено върху настоящия им мандат. Тя счита, че международните водачи съществено подценяват климатичните промени,без да осъзнават какво предизвикват на децата си и на бъдещите генерации като цяло.

И последно – в случай че в този момент имате опция да сте на срещата на Г-20 и да попитате нещо или да кажете нещо на международните водачи, Джо Байдън, Си Дзипин или Путин, какво би било за тях тримата?

Мисля, че това, което бих споделила, е, че знаем, че координираният световен отговор на най-неотложните проблеми, пред които сме изправени, е най-ефективният метод за битка с тези световни провокации. За проблем като климатичните рецесии никоя обособена страна не може да се преодолее, всички би трябвало да действаме дружно и в процеса на това би трябвало да се вслушваме в гласовете на младежите, наследството от водачеството на един политик не е единствено техният резултат на текущия мандат, само че също и положението на света, което те оставят за идващото потомство за завещание.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР